sadsad x
asdasd

Kamp Ateşi Yakarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

06 Mart 2023
Kamp Ateşi Yakarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Doğanın güzelliğini keşfe çıktığımız doğa etkinliklerinin belki de en keyifli anıdır kamp ateşi. Yemek pişirmek, kıyafetlerimizi, çorap ya da ayakkabılarımızı kurutmak, ısınmak ya da yemek pişirmek için de kullanacağımız kamp ateşi beraberinde doğaya karşı ciddi bir sorumluluk ve risk getirir. Bulunduğumuz kamp alanında ateş yakmadan önce mutlaka ilgili alanın yetkilisi ile iletişime geçip izin istemeliyiz. Hazırda var ise daha önce kullanılmış ya da ateş yakmak için kullanılan variller, ateş çanakları, ocaklar kullanılmalıdır. Bazı tabiat ve milli parklarda olası orman yangınlarına karşı ateş yakmaya izin verilmemektedir. Çalıların bol, ağaçların sık olduğu alanlarda ateş yakmamalıyız.

 

-       Kamp ateşi nasıl yakılır?

         Kamp ateşi için daha önceden kullanılmış bir yer var ise önceliğimiz orası olmalıdır. Eğer yok ise, zemin belirlendikten ve etrafı taşlarla çevrildikten sonra etraftan sadece devrilmiş ağaçlar ya da kopmuş dallar ve hızlı alev alacak çalılar ile çemberin içinde çadır şeklinde bir dizilim yapın. Bu çalıların hava alması gerektiğini unutmayın. Bu küçük ve ince çalıların üzerine biraz daha büyük ve kalınlarını koyduktan sonra harici bir tutuşturucu yok ise çakmak ya da kibrit yardımıyla ince çalıları tutuşturun. Ateş güçlenip büyük dallar tutuştuğunda ise ihtiyaca göre kalın ve kuru dallar takviye edilir. Çemberin dışına taşmaması için sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Tamamen kül olacak maddeler dışında plastik, cam, folyo gibi malzemeler ateşe atılmamalı ve ateş ihtiyaca göre şekillendirilmelidir.

Kamp alanında ısınmak, kıyafet, ayakkabı ya da çorap kurutmak, işaret vermek, yemek pişirmek, su ısıtmak, hayvanları uzak tutmak, duman ile sivrisinek, karasinek gibi haşereleri kovmak amacı ile kullanılmak üzere farklı yakma teknikleri bulunmaktadır. Kıyafet, ayakkabı ve çorap ve termal içlliklerimizi kuruturken dikkatli olmalı, özellikle polyester, pamuk ve viskoz içeren ürünleri ateşe yakın tutmamalıyız. Kor sıçraması, sebebiyle yanma ihtimali yanı sıra is ve duman kokusunun sinmesi de bir sonraki kullanımda rahatsızlık verebilir.

 

-       Kamp Ateşi Nasıl Söndürülür?

            Yaktığımız ateşe ihtiyaç kalmadığı anda odun eklemeyi bırakmalı, ateşin gücünü azaltmalıyız. Ateşin gücü azaldıktan tamamen söndüğünden emin olmak için üzerine su dökebilirsiniz. Ateşi yaktığımız alanın oksijenle temasını engellemek için ise en iyi yöntemlerden biri kor ve küllerin üzerine kum ya da toprak atmaktır.

            Kamp ateşimizin tamamen söndüğünden emin olmadıkça alanı terk etmemeli, doğaya karşı tüm sorumluluklarımızı yerine getirmeli, yaban hayvanları ve bir çok canlının yaşam alanı olduğunu, özetle ekosistemin önemli bir parçası olduğunu unutmamalı, temiz kullanmalı ve temiz bırakmalıyız.

 

Paylaş :
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.